UNDERVATTENBILDER FRÅN GOPRO

GoPros och andra actionkameror har blivit mycket populära inom undervattensfotografering och videografi. Detta är populärt trots att det saknar många av de mest användbara funktionerna för att ta stillbilder under vattnet. Actionkameror är främst avsedda för att spela in video så att det inte blir några blixtar. Det betyder att du inte kan använda en extern blixt för att lysa upp dina stillbilder. Få har anpassad vitbalans eller RAW-fotografering, och några tillåter manuell kontroll av ISO, bländare och slutartid. Deras favorit för undervattensfotografering är att nästan alla vidvinkelobjektiv är inbyggda.

När jag pratar om undervattensfotografering i dykklubbar i Storbritannien frågas jag ofta om de saker jag pratar om gäller GoPros. Grundläggande undervattensfotograferingstekniker är väldigt relevanta med min actionkamera, men jag trodde att det skulle vara en bra idé att lägga mina pengar på munnen och ta stillbilder med GoPro på min senaste resa till Egypten.

GoPros

Innan jag går in i saker vill jag kvalificera den här bloggen genom att säga att jag inte anser mig vara en videograf eller GoPro-expert. Det finns massor av människor som gör fantastiska saker med sina actionkameror. Den här bloggen är baserad på vad jag hittade i stillfotografering när jag gjorde en GoPro på några av mina dyk.

Här använder jag den inställning som beskrivs i den här bloggen när jag dyker in i Egyptiska Röda havet i byn Marsa Shakra. Två armlängder och tre klämmor ger mer flexibilitet när du placerar din ljuskälla.
Här använder jag den inställning som beskrivs i den här bloggen när jag dyker in i Egyptiska Röda havet i byn Marsa Shakra. Två armlängder och tre klämmor ger mer flexibilitet när du placerar din ljuskälla.

Kamera och platt

Kameran jag tog till Egypten var GoPro Hero 3 Black, som jag köpte runt 2014 som en ersättningskamera när jag tog spegelfria makrobilder med Olympus om något stort dyker upp. Det finns många av dessa på loppmarknaden, men tänk på att du var tvungen att köpa skärmen separat. Om du vill köpa en actionkamera rekommenderar jag att du köper en med en skärm, särskilt om du vill ta stillbilder med den.

Huset är GoPro-modellen som medföljer kameran, men har en större baklucka för att rymma den extra skärmen. Med en liten kamera med mycket få kontroller spelar ergonomi inte någon viktig roll när man köper ett hus. Det viktigaste att tänka på är hur djupt du vill att det ska ta. Många actionkameror är vattentäta till olika djup, men som jag diskuterade i en tidigare blogg (här) har de fortfarande brister. Om ett ärende är tillgängligt, rekommenderar jag att du får en.

Detta skott togs med inställningen som visas på bilden ovan. Jag ska prata om ljusrapporterna senare på bloggen. På det här fotot skapade ljuspoolen en väldigt cool effekt och jag gillade Champion 3 hur exakt den här bilden är.
Detta skott togs med inställningen som visas på bilden ovan. Jag ska prata om ljusrapporterna senare på bloggen. På det här fotot skapade ljuspölen en väldigt cool effekt och jag gillade Champion 3 hur exakt den här bilden är.