Tips om matfotografering för matbloggare

Matfotografering är svårare än det låter. Mina foton förbättrades med övning (många, många). Här är de bästa tips och tricks jag kan erbjuda om fotografering och matutrustning.

Tips för bra matfoton

Allt om ljuset! Mitt bästa råd för nybörjare är att vara medveten om ljusets intensitet och hur det påverkar maten och lära sig att anpassa sig därefter. Här är några tips för att komma igång.

  • Ta bilder i naturligt ljus. Använd inte taklampor, lampor eller den inbyggda blixten. Start!
  • Flytta för att hitta den bästa ljuskällan. Ta gärna bilder i ditt kök. Kanske är ljuset bättre i ditt sovrum på morgonen och i ditt vardagsrum på eftermiddagen.
  • Försök att ta bilder från flera vinklar. Vissa matplattor ser bättre ut (som pizza), från sidan (hamburgare) eller i 45 graders vinkel (drycker). Flytta dig över hela linjen och ta bilder från olika vinklar så att du kan välja din favorit senare.
  • Minska röran. Om skeden, servetten eller den ockuperade bakgrunden inte läggs till i bilden kommer bilden att bli bortskämd. Fokusera på det viktigaste, men zooma inte in så att publiken inte kan se vad maten är.
En kamera på ett bord med mängder av olika bilder bakom

Felsök vanliga problem med matfotografering

Dina foton är suddiga. Suddiga bilder orsakas av kameraskakningar. Lösningarna inkluderar:

1) bibehålla kamerastabilitet (lättare sagt än gjort),

2) använda ett stativ med fjärrkontroll för att hålla kameran helt stabil under inspelning.

3) Använd en kortare slutartid som kräver att du öppnar kamerans bländare och / eller flyttar till ett område med mer ljus, eller 4) Öka ISO för att minska mängden ljus som krävs (detta minskar dock bildkvaliteten).

Deras färger är inte verklighetstrogna. Om din matplatta ser blå, gul, rosa eller grön ut medan du redigerar dina foton, använd programvarans vitbalansverktyg för att fixa det! Färger kommer till liv när vitbalansen är rätt inställd. Om du fotograferar i RAW blir det lättare att justera färgbalansen senare.

Dina foton dyker inte upp som professionella matfoton. Erfarna matfotografer använder linser som gör att de kan minska skärpedjupet för att framhäva motivet. Sedan använder de fotoprogramvara för att förbättra kontrasten, nivån och skärpan på sina foton. Ibland kan några små justeringar få ett bra foto att komma ut.