Rineke Dijkstra

ex_dijkstra_902Rineke Dijkstra är en högt rankad, kvinnlig fotograf och hon är erkänd världen över. Som namnet visar, är hon holländsk och bor i Amsterdam, där hon dessutom studerade vid Rietveld Academie mellan 1981-1986.

Hon är berömd för sina porträtt, mestadels med en enda människa och hon är väldigt fascinerad av ungdomar och tonåringar, som man även kan se i “The Beach Portraits” från 1992.

Bakgrunden hon använder är ofta ganska minimalistisk, hon koncentrerar sig mestadels på personen i fråga.

Objekten är ofta i stående position, vända mot kameran och denna stil följer med henne under flera arbeten.

Hennes första, kända fotografi är ett självporträtt som föreställer henne när hon kommer upp ur en swimmingpool, en tid efter en cykelolycka, då hon mådde väldigt dåligt. Efter det blev hon inspirerad att göra “The Beach Portraits” som nämns tidigare. Denna kollektion ställdes ut 1997 på Museum of Modern Art i New York och blev mycket känd.

Hon gick sedan vidare och gjorde “The Tiergarten Series” av ungdomar i parker i Berlin och Litauen, och efter det kom “Almerisa Series”, vilket gjorde att hon började fota i serier eller “följetonger”. Rineke följde nämligen, under flera års tid en flicka som flydde krigets Bosnien och man kan se hur livet och flykten påverkade flickan under hela projektet.

Dijkstra har också fotat soldater från bl.a. Israel och Frankrike, där man får följa soldaters väg under olika uppdrag.

Det här är typiskt för Rineke Dijkstra, nämligen att se ungdomar eller personer utvecklas och se dem förändras. Hon älskar att fånga människors beteende, antingen genom fotografier eller på film.

På senare tid har hon även gjort videoinstallationer och en film som heter “Ruth Drawing Picasso” som visar ett mellanstadiebarn som tolkar “Den gråtande kvinnan” av Picasso. Den har också visats i Sverige på Bonniers konsthall.

Rineke Dijkstras arbete har lett till många internationella utmärkelser, vilket gör henne till en av de största kvinnliga fotograferna i nutid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.