Per Morten Abrahamsen

Per Fly, Juli 2005 credit Per Morten AbrahamsenEtt mycket berömt namn i grannlandet Danmark, är Per Morten Abrahamsen. En omtalad fotograf och känd för sina starka och ofta “störande” fotografier. Han föddes 1957 och bor idag i Köpenhamn och har arbetat mer än 25 år i branschen. Abrahamsen började som fotograf i modeindustrin och jobbade också med reklam och dokumentation av olika slag, men idag är han mest eftertraktad för sina radikala porträtt och iscensatta och fantasifulla koncept, som är mer konstnärligt lagda, vare sig det handlar om att porträttera politiker, skådespelare eller balettdansöser.

Hans atmosfär präglas av humor, fantasi och en nästan sagoberättande miljö. Ibland ser det nästan ut som en surrealistisk målning mixat med fotografi.

Han har arbetat och haft utställningar i både Danmark och i andra länder, t.ex. Frankrike.

Några av hans kunder har varit företag som SAS, Carlsberg, IKEA och Baileys, och han har även arbetat med artister som Metallica och Rick Astley, eller regissörer som Lars von Trier.

Per M. Abrahamsens senaste utställning heter X-Ray, och kom till 2016, i samband med Köpenhamns Foto Festival. Han har i och med den, samarbetat med Den Kungliga Baletten i Danmark och har på ett mycket speciellt sätt fotograferat och bearbetat bilder av balettdansöser och dansare, under ett år. Hans bilder innehåller experiment med ljus och rörelse. Det ser nästan ut som om personerna i fråga befinner sig i en annan dimension och det är just det fotografen vill efterlikna. Han vill helt enkel fånga det man inte ser med blotta ögat.

Med en speciell ljusteknik och långa tidsintervaller, fångar han både början på en rörelse genom att “frysa” den, samtidigt som han får med andra rörelser i ett poetiskt uttryck.

Det som är så speciellt med Per Morten Abrahamsen, är att han lyckas “sätta ord” på en tanke, eller rättare sagt, skapa en spektakulär idé till en bild och dessutom sätta fantasin i rullning.

Helt klart en riktig konstnär på sitt eget, uppseendeväckande sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.