Kent Billequist – en svensk fotograf

bkpam2177809_kentbilleqvist2Svensken Kent Billequist är född 1953 i Eskilstuna men växte upp utanför Örebro. Snart kände han att storstadslivet lockade och han lämnade Örebro för Stockholm och studerade fotografi på Stockholms stads fotoutbildning, där han började 1972. Han blev sedan assistent åt fotografen Ralf Thurander och öppnade några år senare en egen fotostudio tillsammans med en annan fotograf. Studion kallades Studio Omelett.

Numera har han studion Kent Billequist Studio AB på Norrtullsgatan i Stockholm för den som vill anlita honom som fotograf eller ta kontakt, men han har även sitt eget konstgalleri.

Han är förutom fotograf även en erkänd konstnär, eftersom en av hans bästa vänner från ungdomsåren, Lars Karlsson Frost lärde honom mycket om måleri och olika rittekniker. Kent fann därmed kärleken till konsten. Numera är det också den han försöker leva på, även om det inte är så lätt alla gånger. Man kan se hans verk på konstmässor eller några gallerier i Stockholms innerstad.

Som fotograf har han dock mest varit inställd på modereportage, reklam och heminredning, t.ex. för tidningar som Sköna hem, H&M, Damernas Värld och Elle m.m. Han gör även kändisporträtt till böcker och fotograferar lägenheter som ska stylas inför visningar.

Det syns i hans tavlor att han även är modefotograf. Ibland ser man faktiskt inspiration från mode-och reklambranschen men även associationer till heminredning finns med. Han varvar gärna blyerts eller svart-vitt med starka färger, så tavlorna blir ganska levande. De kan ibland likna illustrationer från modevärlden.

Kent Billequist har haft många utställningar på gallerier runt om i Stockholm och han har även ställt ut på Kulturhuset med bilder från en fotobok, vid namn “Sofia Hogs”.

Boken skildrar en motorcykelklubb och deras “hojar”, livsstil och kamratskap och namnet kommer från den plats som de höll till, nämligen Sofia ungdomsgård på Söder i Stockholm. Den gavs ut i samband med 25-årsjubiléet för klubben och Kent Billequist fotade den tillsammans med en annan fotograf som heter Stefan Granström.

Leave a Reply

Your email address will not be published.