Jorden runt på 80 dagar

travel-022Sir Peter Blake är en mycket framgångsrik seglare som har vunnit America’s Cup och hade Jules Vernes Trophy-rekordet på snabbast segling runt havet under åren 1994 och 1997. Han blev dubbad av drottningen till Sir år 1995 efter sina insatser som seglare. Efter sin karriär som seglare började han jobba för miljöfrågor och var redare på skepp som gjorde expeditioner för att undersöka bland annat klimatpåverkan i Antarktis och Amazonfloden. Den 5 december blev han mördad av pirater under en av dessa expeditioner i Amazon-deltat.

En som följde med Sir Blake på många seglatser var fotografen Christian Fevrier. Detta har gjort att segelbåtarna har förevigats till eftervärlden. Några av Christians mest populära bilder är i svartvitt eller sepia och koncentrerar sig ofta på just segelbåten och seglandet. Han skrev också texter och reportage om segling och har dokumenterat både lopp och byggprojekt och är en segelfantast av yttersta kaliber. Många av hans foton är därför på seglare som han träffade, och många på båtar, på båtdetaljer, men också foton från flygperspektiv eller båtperspektiv på formationer i hav, öar och land. Av hans verk kan nämnas “Mariette” och “Tuiga and Moonbeam III”.

Sir Blake, som var en vän till Christian Février skrev om honom: “Christian Février är mer än bara en enkel fotograf. Han är en artist. Hans eviga passion för ljus, människor, hans besatthet att ge en ovanlig kraft i inramningen, gör att hans bilder känns igen omedelbart så fort du öppnar en tidning.”

I sitt stora skägg liknar han modellen för den klassiska fiskargubben, porträtterad av Harry Haerendel, fast utan pipa i munnen. Den klassiska fiskargubben var för övrigt troligen en sjöman, Karl August Rydberg, så kanske ligger förlagan inte så långt ifrån. Christian föddes den första mars 1938 och har nu uppnått en aktningsvärd ålder av 79 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.