Jerome Bardenet

115796-7837400-_JCT0046-ModifierBardenet återskapar i regel verkligheten i svart och vitt, och har ofta ganska mörka vardagliga bilder, inte minst i serien “Vers l’Est” (I Öster) där han skildrar Rumänien idag, med referens till det Rumänien som fanns under de kommunistiska regimernas tidevarv. “Vers l’Est” är en av hans utställningar där han åker utomlands för att skildra den verklighet som människorna lever i nu, men som handlar lika mycket om hur folk levde förr.

Det finns ett annat fokus i Bardenet utställningar än själva motiven och han försöker ofta fånga något mer. I utställningen “Les nouveaux explorateurs” (De nya upptäckarna) är Jerome i Kambodja och besöker Unescos världsarv “Angkor”. Under utställningen är dock inte världsarvet i fokus, utan turisterna som besöker världsarvet.

I “A fleur de peau” reser Bardenet till Fès i Marocco och fotograferar livet för Fèz-borna, långt bortom turistområden och traditionella utflyktsmål. Han besöker Mohamed, Ismaël, Younès och Rachid som alla är garvare och arbetar i läder. Förhållandena de arbetar under har förändrats relativt lite de senaste tolvhundra åren och de arbetar för en lön som ligger under den marockanska minimilönen. Under utställningen skildras de gamla verktygen och arbetssätten.

I “Ring out” fotograferas boxare i många olika åldrar, från små barn till vuxna, på träningen, i omklädningsrummet och i ringen. Utställningen skildrar väntan, trötthet, fokus och annat som hör boxningen till och utställningen är främst fokuserad på närbilder på ansikten. Boxare från flera olika etniska grupper samlas i och utanför ringen. Denna utställning ledde till ett pris i fototävlingen Rencontres d’Arles.

Men allt är inte svart och vitt, inte heller Jeromes fotografering. I utställningen “Mosquito Paradise” tränger solen och ljuset fram när Arles omgivningar fotas. Den sista fria camping-stranden Piémanson besöks och ruinerna i Port Saint Luis. Backpackers och husvagnsfolk samlas på den sista vilda campingen och Bardenet porträtterar dessa människor och deras bosättningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.