Jane Hilton – Amerika sett ur ett engelskt perspektiv

image_9Jane Hilton har egentligen en examen i musik, men har förälskat sig i fotografering. Hon började att spela klassisk musik, men hennes längtan efter att få jobba med fotografering tog henne till London, där hon började som assistent åt olika modefotografer. 1988 började hon själv att frilansa, först med mode och reklam som hon var van vid, men dokumentation av olika saker började intressera henne mer och mer, och idag tar det upp det mesta av hennes intresse och arbete.

Det var på en resa till USA i slutet av 80-talet, närmare bestämt till Arizona, som hennes lust att visa och berätta mer om den amerikanska kulturen kom till. I fotografierna som visar livet i Las Vegas, med allt var gambling och prostitution innefattar, befinner hon sig alltid vid gränsen av fantasi och verklighet.

Hon säger själv att hennes mål är att visa vanliga människor i deras vardagliga liv, med allt vad det innebär. Deras extraordinära karaktärer och speciella livsöden gör dem var och en, till unika personer som världen bör ta del av och se.

I sina samlingar, fotograferar hon också casinos, restauranger och den alldaglige amerikanen.

Jane Hilton tar sig sedan vidare i Nevada och skildrar livet på den öde och kala landsbygden, fotograferar bordeller utmed vägkanten och får bekantskap med prostituerade och hallickar, vilket leder till ett tvåårigt projekt som också sedan blir en dokumentärfilm och visas på BBC. Filmen heter The Brothel-Love for Sale och visar upp olika karaktärer, kroppsformer och ansikten i den enda amerikanska staten där prostitution är lagligt.

Detta ledde till hennes senaste bok “Precious”.

Hilton har också givit ut en bok 2010, som heter “Dead Eagle Trail” och porträtterar amerikanska cowboys. Hon vill berätta om och skildra den moderna cowboyen i USA, som tvingas att leva med den nya teknologin och uppdatera sig, trots att många av dem fortfarande håller fast vid det gamla.

Jane Hiltons arbete ges ut regelbundet av både The Sunday Times Magazine och The Telegraph Magazine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.