Hur man väljer rätt kamera för YouTube

Faktorer som typen av videor du vill skapa, formfaktorn för den kamera du föredrar, budgeten, hur mycket redigering du vill lägga till i dina videor och vilken typ av kamera du ska välja.

Vlog eller direktsändning

Traditionellt, när människor pratar om att skapa YouTube-videor, talar de om vlogging.

Vlog (förkortning för “videobloggning”) täcker ett brett utbud av stilar, men kärnan är att spela in och redigera videor om specifika ämnen som du publicerar regelbundet. Vlogging kan täcka nästan alla ämnen och ta ett brett utbud av stilar, inklusive underhållning och högre utbildning.

Å andra sidan sänds den live under inspelningen. Du kan göra direktsändningar ännu mer komplicerade med teknologier som flera kamerainställningar och grafik på skärmen. Direktsändningar behandlas dock inte som vloggar.

Visst, live streaming är inte nytt, men det expanderar exponentiellt, särskilt med varumärken som försöker gå online. Till exempel erbjuder många gym live virtuella lektioner som inte går att låsa upp under COVID-19.

Även om det definitivt finns en viss överlappning, finns det också skillnader mellan kamerainställningen du kan använda för en direktsändning och en vlog.

Kameraformat

Att titta på de olika kameraformaten är mycket viktigt för att bestämma vilken typ av videokamera som ska användas. Vill du ha något otroligt enkelt i ett allt-i-ett-paket? Vill du ha hybridfunktioner som gör att du kan ta stillbilder och foton? Vill du ha den högsta nivån av anpassning och högsta kvalitet, även om det innebär mer kostnader och mer arbete?

smarta telefoner

Många avskräcker idén att använda en smartphone för att skapa videor, eller tror att det inte finns något sätt att göra ett professionellt jobb med en smartphone. Sanningen är att många smarttelefonmodeller har överraskande kraftfulla kameror.

Förutom de möjligheter en enskild smartphone erbjuder är antalet tillgängliga tillbehörsalternativ för att ta smarttelefonvideo till nästa nivå enormt. Stabilisatorer som DJI Osmo kan hjälpa dig att få smidiga bilder som konkurrerar med större (och dyrare) inställningar. Mikrofoner som Rode smartLav + eller VideoMic Me kan anslutas sömlöst till telefonens 3,5 mm hörlursuttag för fantastiskt ljud. Du kan också hitta ett brett utbud av eftermarknadslinstillbehör för mer brännviddsflexibilitet med en smartphone.

Smartphones har definitivt sina gränser. Men om du vill ha den mest bärbara inställningen och inte vill spendera för mycket på en videoverktygssats kan det vara ett frestande alternativ.

Webbkameror

Webbkameror är en annan kategori som kanske inte är det mest frestande valet, men de kan vara ett bra val för specifika användningsområden. Webbkameror är särskilt användbara för att skapa livestreamar om du också vill visa skärmdumpar från din dator. De flesta av dem är plug and play, enkla att installera, och nyare modeller erbjuder förvånansvärt bra video och ljud.

Om du gillar idén om enkel webbkamera men också vill ha mer kameraflexibilitet finns det också några nyare lösningar. Videokort (som Magewell USB Capture eller Elgato Cam Link) och enheter som Blackmagics Atem Mini kan acceptera HDMI-signaler från kameror (som DSLR och spegelfria kameror) och konvertera dem till en signal som kameran läser som om det vore en webbkamera. Vissa kameratillverkare erbjuder redan liknande funktioner direkt, till exempel det nyligen släppta Canon EOS Webcam Utility.