Fotografering och bildredigering i mobilen

En animerad karaktär som tar en bild med en iphone på en annan

En animerad karaktär som tar en bild med en iphone på en annan

Idag lever vi i ett samhälle där vi har möjlighet att foto på daglig basis och dessutom dela våra bilder med andra. Vi talar självklart om dagens utvecklade teknologi med smarta mobiltelefoner med utvecklad kamera, professionella systemkameror, redigeringsprogram som kan få vilket foto som helst att se ut unikt och professionellt ut. Men framförallt syftar vi på sociala medier och de många fotoapplikationerna och programmen som ger oss möjligheten att dela våra foton, minnen och upplevelser.

Populära fotoappar för mobilkameror

En applikation är en programvara du snabbt och enkelt kan ladda ner och installera till din mobiltelefon, surfplatta och dator. Idag produceras dessa appar nästan dagligen och förkommer i mängder av olika kategorier. För dig som är intresserad av foto med mobilkamera finns dessutom ett helt himmelrike av dessa applikationer. Dessa appar gör det möjligt för dig att ta bilder, redigera dessa för att sedan ladda upp på sociala medier och därmed dela ditt konstverk världen över. Men självklart kan det vara svårt att veta vilka applikationer som är de bästa för dig och dina foton. Vi tänkte här presentera olika mobilanpassade bildredigerare, sociala plattformar och program som garanterat gör ditt fotoliv mer inspirerat och rogivande.

Kameraapplikationer

En kameraapplikation är en app som fokuserar på själva bildtagningen. Dessa appar är ett komplement till din vanliga mobilkamera och bjuder på unika funktioner och effekter som vanligtvis inte finns i den inbyggda mobilkamera-produkten i telefonen. Dessutom hjälper även dessa externa applikationer dig att kunna ta ännu bättre bilder.

Lightroom CC

Lightroom CC, som även är ett populärt bildbehandlingsprogram på datorn, har en rad hjälpsamma fotofunktioner som gör att du kan förinställda olika effekter och funktioner innan fotot tas. Om din mobil har tillräckligt med stöd kan du även justera funktioner som ISO, slutartid och liknande funktioner. Väljer du att abonnera på Lightroom-programmet kommer dina bilder dessutom automatiskt att synkroniseras från mobilen till dator, vilket gör att du sedan lättare kan hantera och redigera bilderna på din dator.

Prisma

Prisma är en gratisapplikation som både kan laddas ner till iOS och Android. Appen är mycket simpel och enkel att hantera och bjuder på mängder av coola funktioner och inställningar. Genom att förinställda de funktioner och effekter du önskar kan du skapa konst genom bara några få tryck.

Bildbehandlarprogram för mobilen

Även om många kamera appar idag bjuder på bildredigering, allt i ett, så kan det ändå vara värt att använda en extern applikation för bildredigering. En bildredigeringsapplikation är utformad för att kunna ge dig mer verktyg och funktioner för att bearbeta dina bilder och göra dessa kompletta.

PicsArt

Gratisappen PicsArt finns tillgänglig för både Android och iOS och tillhandahåller allt du behöver för att skapa unika och vackra bilder. I appen kan du bland annat skapa bildcollage, digitala teckningar samt även dela dessa med 250 miljoner andra kreativa användare. Programmet bjuder på en kraftfull bildredigering med hundratals olika verktyg och du finner dessutom mycket givande filter och effekter i programmet.

Snapseed

Med appen Snapseed kan du använda unika bildbehandlingstekniker såsom skärpa, beskärning, färgförbättring samt exportering av dina bilder. I programmet finns även mängder av kreativa filter och du kan även enkelt skapa unika stämning genom de olika effekterna.

Foto- och bildredigeringsprogrammet för avancerad bildhantering

För dig som dock önskar arbeta med mer avancerad bildhantering finns det självklart större och mer avancerade program som tar bildredigeringen till nya nivåer. Idag är Adobe Photoshop en av de mest uppskattade och använda fotoredigeringsprogrammet på marknaden och är programmet som i stort sett alla professionella fotografer använder. Adobe Photoshop finns både för dator och mobil och den mobilaversionen går under namnet Adobe Photoshop Express.

Instagram app med en animerad karaktär bredvid

Dela dina bilder online

När du har en färdig bild och önskar dela dessa finns det lite olika sätt att göra detta på. Antingen kan du skapa en fotoblogg där du regelbundet publicerar dina bilder du skapat, men du kan dessutom göra detta via den populära applikationen Instagram.

Instagram är idag är av världens mest använda applikation inom foto och bilddelning på marknaden. Genom att skapa ett gratiskonto kan du lägga upp dina bilder, skriva en liten text och sedan dela dessa bilder med hela världen. Du kan i appen följa andra användare och även låta andra följa dig.