Cédric Delsaux – leker med fantasin och verkligheten

34424Cédric Delsaux föddes 1974 i norra Frankrike och arbetade först som redaktör på en agentur. Han studerade litteratur och film på universitetet och fotografin sysslade han parallellt med på fritiden, samtidigt som han åtog sig uppdrag som frilansare. Numera bor han i Paris.

Sedan 2002, är det dock bara fotografering som gäller, och hans första samling bilder heter “Le Nord” och fick ett pris 2004. Den skildrar platser från hans uppväxt runt Lille.

Hans andra samling “Nous resterons sur terre”, är första gången han börjar fotografera platser som påminner om dem i Dark Lens-samlingen, dvs. industriella, ultramoderna byggnader som fabriker, casinos, bensinstationer m.m.

Att blanda fiktion och verklighet på det sättet han gör, får åskådarna att känna sig som om de är inuti en roman.

Dark Lens

Sedan kommer då hans mest berömda kollektion, “Dark Lens” ut, 2011.

Denne franske fotograf har blivit kallad “Star Wars-fotografen” och när man ser hans bilder, förstår man verkligen varför. Hans samling “Dark Lens” innehåller realistiska landskap, och karaktärer från Star Wars eller åtminstone karaktärer som påminner om dem. Humorn finns definitivt där också.

Dock var det inte meningen att det skulle se ut som Darth Vader och Jabba the Hut, utan hans avsikt var från början att plåta ultramoderna miljöer och platser som de flesta egentligen inte tänker på som speciellt vackra, t.ex. parkeringsplatser, bakgårdar osv. Ställen man helst inte besöker frivilligt, utan där man hamnar av en slump. Det är platser som ofta anses vara fula eller ointressanta.

Det som hände var, att efter en första omgång bilder, tyckte fotografen att någonting fattades och därför lade han in dessa karaktärer för en mer “wow-känsla”.

Samlingen fick ett genombrott och har ställts ut i ett flertal länder, bl.a. USA och Ryssland. Faktum är att t.o.m. fansen till Star Wars-filmerna gillar dem och även vissa av skådespelarna i filmerna.

Delsaux är numera en internationellt erkänd fotograf, och man ser fram emot hans nästa samling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.