Annie Leibovitz

Annie-Leibovitz-1-865x577Annie Leibovitz är en av världens mest kända fotografer. Hon är född i Waterbury Connecticut 1949. Leibovitz är mest känd för sina porträtt av kändisar och hon har porträtterat många amerikanska musiker inom pop och rock. Hon började arbeta för musiktidningen The Rolling Stone 1970 som fotograf för att sedan bli chefsfotograf 1973 på samma tidning. En av hennes mest kända foton är det sista tagna fotot på John Lennon, där han ligger naken i fosterställning bredvid Yoko Uno. Ett par timmar senare mördades han på öppen gata.

Senare arbetade hon även med tidningen Vanity Fair och Vogue. I början av 1990-talet stod hon bakom det omtalade fotot av Demi Moore, där modellen och skådespelaren var gravid och naken. Andra kändisar som blivit fotograferade av Annie Leibovitz är Michael Jackson, Sting, Bruce Springsteen och Johnny Depp för att bara nämna några.

Annie Leibovitz har ett ryskt judiskt påbrå men är född i USA och hon ställer ut sin konst runt om i världen. 2010 ställde hon även ut på Fotografiska museet i Stockholm. Fotografiska museet är ett av de privatfinansierade museerna i Sverige.

Annies familj består av en dotter som hon fick tillsammans med författaren Susan Sontag. Dottern blev till genom en surrogatmamma. Hennes fru dog tyvärr 2004 i en tragisk cancer. Man vet fortfarande inte om förhållandet var ett platoniskt icke sexuellt förhållande eller om det var ett sexuellt förhållande.

Finansiella problem

Liksom många andra konstnärer som lever på gränsen kämpade hon med sina finanser. Hon lånade miljonbelopp för att ha råd med flertalet hus. Hon har fått flera stämningsansökningar mot sig, dock har det inte hindrat henne från att fota några av världens mest kända fotografier genom tiderna inklusive porträtt på familjen Obama, John Lennon, Bill Gates och andra väldigt kända personer. Hennes konst kommer leva kvar i mänsklighetens minne för alltid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.